Prijelomne vijesti:
Znate li ubrati divlje zelje? Ispis E-mail
Autor Mi Media   
Srijeda, 24 Travanj 2013

divlje zeljeNaziv „Divlje zelje“  kako ga mnogobrojni puk u Hercegovini zove su samonikle biljke koje rastu na  poljima. Našim starijima je bio glavno jelo u prošlosti, ali se i danas često koristi u ishrani. U novije vrijeme je čak  postao specijalitet u mnogobrojnim kuhinjama a koristi se kao prilog raznim jelima te se sprema kao varivo sa suhim mesom i sl.


Naziv za biljke koje se podrazumijevaju divljim zeljem ovisi o mjestima, a svaki zaseok ima različit naziv za određenu biljku. Tako kod nas postoje brojni nazivi za divlje zelje: šurlin, divlji krastavac, dinjica, divlja blitva, zečiji mozak, vranija stopa, kupušnjača .
Kroz kratki izlet i uz pomoć naših starijih smo odlučili prezentirati vrste zelja  koje možete pronaći na našim poljima skoro kroz čitavu godinu. U sljedećoj  fotogaleriji  možete pogledati zelje koje smo pronašli na ovim područjima.


KOSTRIŠ: Listovi su duguljasti, pri zemlji su veći i širi. Biljka koju karakteriziraju listovi nepravilnog oblika, poput isjeckanih listova, a na samim rubovima listova možete uočiti sitne bodlje. Cvjetovi su sitni, zelenkasti,biljka cvjeta u lipnju i srpnju.  


MASLAČAK:Pojavljuje se na livadama, parkovima, vrtovima uz putove i živice. Cvijeta od travnja do listopada. Zeljasta je trajnica s nazubljenim listovima, nakon cvjetanja pojavljuju se sjemenke poredane kao zračna lopta koje se šire pomoću vjetra. Služi kao prilog mnogim jelima, a poznata je i po svojim ljekovitim svojstvima. 


VOLUJE UHO: Zeljasta biljka, cvijeta od svibnja do lipnja, raste negdje do pola metra u grmovima i  karakteriziraju je dlakavi listovi.


BALUČKA ILI KOZAROGA: Listovi su duguljasti, šiljati, uski,po rubu čitavi i rjeđe slabo zupčasti. Intenzivnog je mirisa, slično kao i luk. 


ŠTAVELJ: Raste u manjim grmovima, listovi su nepravilnog oblika te je možete pronaći u periodu od siječnja do svibnja.


DIVLJI LUK: Jak miris po češnjaku osjeti se prije nego što biljku ugledamo, taj mu je miris također donio ime „divlji češnjak“ .Divlji luk često susrećemo po šumama i rubovima livada.


KOMORAČ: Ima dugoljaste višestruko izdijeljene igličaste listove koji rastu na stabljici. Stabljika je okrugla, modro-zelene boje i u gornjem dijelu razgranjena, a listovi su sastavljeni od mnoštva sitnih listića. Komorač cvjeta dugo, od srpnja do listopada. Biljka je intenzivnog mirisa a cvjetovi su zlatnožute boje i u obliku štita.


DIVLJA MRKVICA:Stabljika na površini ima oblik kao i  mrkva koju svakodnevno koristimo u prehrani, rasprostranjena je po livadama i poljima a  listovi  biljke su gorki. Najbliži srodnici su joj pastrnjak, koromač, kumin i kopar.

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi