Vlada HNK razmatrala Nacrt Budžeta za 2018. godinu

0

Na 62-oj sjednici održanoj u utorak, Vlada Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK) razmotrila je najznačajnija finansijska dokumenta: Nacrt Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2017. godinu i Nacrt Budžeta HNK za 2018. godinu, te Odluku o usvajanju Dokumenta okvirnog Budžeta HNK za period 2018.-2020. godina.

Kada je u pitanju Nacrt Budžeta za 2018. godinu naznačeno je kako će temelj za njegovu izradu biti plan i izvršenje Budžeta za 2017. godinu, o čemu je, također, provedena sadržajna i konstruktivna rasprava. Pozitivni finansijski pokazatelji za 2017. godinu temelj su i za izradu Nacrta Budžeta za 2018. godinu, o čemu je također govoreno.

Tokom rasprave usaglašen je Zaključak o tome da Budžet za 2018. godinu treba sadržavati snažniju razvojnu dimenziju, te da se više sredstava planira za podršku visokoškolskim ustanovama i institucijama kulture.

Vlada je, nakon rasprave, usvojila Zaključak o tome da ministarstva i druga tijela kantonalne uprave, zajedno s Ministarstvom finansija, priprave konačni prijedlog Nacrta Izmjena i dopuna Budžeta za 2017. godinu i Nacrta Budžeta za 2018. godinu, kako bi oni bili usvojeni na sljedećoj sjednici.

Kroz Dokument okvirnog Budžeta za period 2018.-2020. godina, o kojem je takođe raspravljano i koji je usaglašen, potvrđena je opredijeljenost Vlade da, nakon što je uspješno stabilizirala javne finansije, napore usmjeri ka značajnijem poticanju privrede i stvaranju nove vrijednosti – saopćeno je  iz Vlade HNK.

 

Mostarski.ba

OSTAVITI ODGOVOR