4. Korpus ARBiH − Čudo bosanskog otpora

0

Svečanost upriličena u sportskoj dvorani USRC “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logorum započela je učenjem Fatihe za šehide, nakon čega je upriličen svečani mimohod sa zastavama 4. Korpusa ARBiH koje su nosila djeca šehida.

Potom je upriličena svečana akademija, kojoj su prisustvovali bivši borci  članovi 4. Korpusa, predstavnici brojnih boračkih organizacije i predstavnici svih nivoa vlasti. Akademiji je prisustvovao i član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je u svom obraćanju, između ostalog , rekao kako svi prisutni ovim okupljanjem potvrđuju da nikada neće izblijediti sjećanje na branioce naše domovine Bosne i Hercegovine.
“Četvrti Korpus je jedan od sedam korpusa BiH nastao na današnji dan objedinjavanjem teritorijalne dobrane BiH i dobrovoljačkih jedinica koje su djelovale na širem području doline rijeke Neretve. Ima jedna riječ koja opisuje našu borbu, i rahmetili Alija je kazao da je to ‘čudo bosanskog otpora’. Malo prejaka i pretenciozna riječ, ali jednostavno joj nema alternative”, istakao je Izetbegović.
Član Predsjedništva BiH također je rekao da borba za jedinstveni Mostar još nije završena, obećavajući da će se nastaviti borba za šta su “Hujka i njegovi saborci dali ono najvrjednije što su imali, za šta su položili živote”.
“I Mostar će biti jedinstven, bosanski, hercegovački i evropski i svjetski grad i ujedinit će ga Mostarci, bez obzira kojem narodu pripadali”, dodao je Izetbegović, kazavši i da “neće biti poraženi u ovom gradu, ni Hrvati ni Bošnjaci ni Srbi”, naglasivši da će nadjačati “normalni i dobri ljudi”, kojih “ima na svim stranama”.

Jedan od ratnih komandanata 4. Korpusa ARBiH i nosilac odlikovanja “Zlatni ljiljan” Suad Muharemović u ime Koordinacije temeljnih boračkih organizacija ARBiH, također se obratio prisutnima.
“Ova današnja manifestacija je samo jedan mali korak onoga što boračka udruženja nastoje uraditi kako bi sačuvala sjećanje na našu domovinu i prenijeli mlađim naraštajima da ono što danas imaju nije palo s neba, da su njihovi očevi platili itekakvu žrtvu za ovu slobodu koju imamo. Neko će reći da je malo, neko da je dovoljno. Sačuvajmo ovu slobodu i volimo našu domovinu”, kazao je Muharemović, te naglasio kako danas ljudi kad kažu da vole domovinu ulaze u problem s istoka i sa zapada.

“Poručimo gospodi s istoka i sa zapada: dalje prste od moje domovine. Onaj ko je dirne imat će posla s nama”, poručio je Muharemović, te podsjetio da je sloboda stečena jedinstvom koje je potrebno sačuvati i očuvati.

Ratni komandant 4. Korpusa ARBiH Mustafa Polutak je, govoreći o ratnim danima, podsjetio da na očuvanju domovine treba ozbiljno raditi i danas.

“Molim sve one koji mogu rediti na izgradnji države Bosne i Hercegovine, da stvorimo ambijent našoj djeci da ostaju, žive i rade u svojoj domovini. Čovjek bez domovine, teško se može nazvati čovjekom, a narod bez domovine historija je pokazala da teško ostaje i opstaje. Zato vas molim da jedinstveno svi izgrađujemo BiH. Svi koji su na tom putu su pripadnici naše boračke populacije”, zaključio je Polutak.

U sklopu svečanosti postavljena je i izložba “Odbrana Mostara od 1992. do 1995.”

 

Mostarski.ba

OSTAVITI ODGOVOR