Održano predavanje o pravilnoj prehrani djece

0

Predavanje za roditelje o temi “Pravilna prehrana djece predškolske dobi za pravilan rast i razvoj”, održano je u srijedu u Centru za kulturu Grada Mostara, u organizaciji JU ”Dječiji vrtići Ciciban” Mostar i JU ”Dječji vrtići” Mostar.

Predavanje je održala nutricionista Nevena Pandža, koja je kroz prezentaciju i interaktivnu diskusiju objasnila zbog čega je važno sticati navike od najranije dobi o pravilnoj ishrani.

“Na ovaj način želimo da kod roditelja i naših najmlađih utičemo na razvoj svijesti o važnosti pravilne ishrane. Predškolska dob je idealna za usvajanje zdravih stilova života , a porodica ima najsnažniji uticaj na djetetovo zdravlje i usvajanje zdravih navika što svakako utiče na unapređenje kvaliteta života naših najmlađih. Cilj je, uz redovite vrtićke tjelesne aktivnosti, poticati navike zdrave ishrane, te kroz radionice za roditelje uticati na promjenu stavova i svijesti o važnosti tjelovježbi i zdrave ishrane”, saopćili su organizatori.

Pravilna ishrana i tjelesne aktivnosti su potreba da djeca predškolskog uzrasta od najranije dobi ostvare pozitivna opredjeljenja za nesmetan rast i razvoj. Osviještenost i osjetljivost predškolske djece pretpostavka je razvoja sposobnosti očuvanja tjelesnih aktivnosti kao i pravilne ishrane uz aktivno djelovanje na zdrav život. Ovakvim pristupom odgajamo djecu da odrastaju sa spoznajom da kroz cijeli život moraju sticati znanja i vještine koje će biti u službi zdravog pristupa njihovom životu, ističe se u saopćenju.

Predavanje je podržano kroz projekat Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke (FMON).

 

Mostarski.ba

OSTAVITI ODGOVOR