U Mostaru održan okrugli sto o digitalizaciji izbornog procesa u BiH

0

Okrugli stol pod nazivom “Digitalizacija izbornog procesa u Bosni i Hercegovini” održan je u srijedu, 15.11., u Mostaru, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, Centralne izborne komisije (CIK) i Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Okrugli sto organizovan je s ciljem da doprinese javnoj raspravi o mogućnostima modernizacije i digitalizacije izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

“Cilj sastanka je ispitati mogućnost domaće infomaciono-tehnološke industrije, u smislu unapređenja izbornog procesa i uvođenja novih tehnologija u izborni proces, rekla je Predsjednica CIK-a BiH, Irena Hadžiabdić.

Modernizacija izbornog procesa u BiH počela je još 2007. godine, uvođenjem jedinstvenog informacionog sistema, a kulminacija tog procesa je bila elektronska dostava izbornih rezultata sa nivoa opštinskih izbornih komisija, ali ne i sa nivoa biračkij mjesta. BiH ima ljudske kapacitete, ali problem mogu biti oni finansijski, dodala je Hadžiabdić.

“Mislimo da je vrijeme da se ide na, ako ništa elektronsku registraciju i birača van BiH i registraciju političkih subjekata i na elektronsku identifikaciju birača u zemlji na biračkom mjestu. To bi pomoglo da proces bude efikasniji, da bude i transparentniji i da bude manje manipulacija”, istakla je Hadžiabdić.

Kao inicijalni dokument za raspravu na okruglom stolu poslužila je brošura pod naslovom “Nove tehnologije u izbornom procesu – izazovi i mogućnosti primjene u Bosni i Hercegovini”, koju je, uz podršku Savjeta Evrope, pripremila i promovisala Centralna izborna komisija BiH.

Učesnici su se složili da je pred Bosnom i Hercegovinom dug put do cjelokupne digitalizacije izbornog procesa, ali da su ovi okrugli stolovi održani u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru prvi napravljeni koraci na tom putu.

Pored članova Centralne izborne komisije okruglom stolu su prisustvovali predstavnici mostarskih IT kompanija kao i predstavnici akademske zajednice iz Mostara.

 

Mostarski.ba

OSTAVITI ODGOVOR