Održan inicijativni sastanak za osnivanje Unije studenata FBiH

0

U Mostaru je jučer održan drugi sastanak predsjednika šest studentskih organizacija s područja Federacije BiH koji je za cilj imao osnivanje krovne studentske organizacije na nivou Federacije BiH.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli, Unije studenata Univerziteta u Zenici, Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Unije studenata Univerziteta u Bihaću.

Prisutne je pozdravila i ministrica obrazovanja i nauke u Vladi FBiH Elvira Dilberović naglasivši značaj studentskog organizovanja, ali i govoreći o problemima koji vladaju u sferi obrazovanja kod nas. Ministrica je posebno istakla problem finansiranja obrazovnih institucija, kao i naučnih radnika u našoj zemlji.

“Naš cilj je ukrupnjavanje studentskih organizacija i osnivanje krovne unije studenata na nivou Federacije BiH. Ima i ideja da u saradnji s kolegama iz drugog entiteta krenemo u osnivanje državne Studentske konferencije ili Unije studenata koja bi djelovala zajedno s Rektorskom konferencijom”, kazao je Džani Pajić, predsjednik Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Iskazana je želja da unije studenata predstavljaju samo interese studenata, bez upliva političkih i drugih interesa.

Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u potpunosti podržava inicijativu za osnivanje krovne studentske organizacije na entitetskom nivou, te poziva ostale krovne studentske organizacije javnih univerziteta u FBiH da zajedno rade na implementaciji istog.

OSTAVITI ODGOVOR