Održana javna rasprava o Zakonu o porezu na dohodak

0

Jučer, 7.1.2017., je u prostorijama Privredne komore Federacije BIH u Mostaru održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o doprinosima, Nacrtu zakona o porezu na dohodak i Prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dobit, u organizaciji Udruženja poslodavaca FBiH, Privredne komore FBiH, Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Vijeća stranih investitora i Privrednog udruženja predstavništva njemačke privrede u BiH.

Željko Raguž iz Privredne komore Federacije BiH rekao je da se radi o velikom broju amandmana i primjedbi na predložene nacrte u smislu da predloženi nacrti ne rasterećuju u dovoljnoj mjeri privredu kroz doprinose i poreze na platu.

“Plate u realnom sektoru koje su sada ispod prosjeka bi ovim prijedlogom bile opterećene još i više nego sada. Uvode se novi oblici dohodaka u oporezivanje kao što je dividenda, prihodi od kapitalne dobiti, pa ček i kamate na štednju u bankama. Smatramo da ovi dohoci ne trebaju biti oporezivi iz više razloga”, dodao je Raguž.

Raguž je naveo da oporezivanje dividende ne postoji u drugom entitetu, kao ni porez na kamatu, što bi moglo uzrokovati odljev firmi, jer bi mnoge onda promijenili sjedište i otišle u Republiku Srpsku jer je tamo povoljnije okruženje.

“Predloženi zakoni šalju poruku destimuliranja štednje, destimuliranja investicija, a uvođenje oporezivanje dividendi negativno djeluje na i onako zamrlo tržište kapitala. Planira se i uputiti prijedlog za smanjenje stope poreza na dobit sa deset na osam posto i traži se vraćanje određenog broja poreskih olakšica”, zaključio je Željko Raguž iz Privredne komore Federacije BiH.

Javna rasprava traje do kraja ove godine, te nakon toga se kreće u parlamentarnu proceduru usvajanja zakona, a ako se zakon donese realno je očekivati da njegova primjena kreće od 1.1.2019. godine.

Mladen Pandurević iz Udruženja poslodavaca FBiH rekao je da su ovo vrlo važni zakoni koji imaju nesagledive posljedice po privredni ambijent, a time i živod općenito.

“Pokušavamo na bazi argumenata da dokažemo Vladi Federacije BiH da treba da naprave rasterećenje privrede i ispuni obavezu koju je preuzela samom Reformskom agendom. Tražimo rješenja koja će dovesti do toga da radnici imaju više, time i više troše, da kreiraju nova radna mjesta, da se bolje puni budžet i vanbudžetski fondovi”, rekao je Pandurević.

 

Mostarski.ba

OSTAVITI ODGOVOR