Mostar: Održana promocija knjige “Mislilac i državnik Alija Izetbegović”

0
[Izvor slike: Mostarski.ba]

Sinoć je, povodom godišnjice smrti predsjednika Alije Izetbegovića, organizovana promocija knjige “Mislilac i državnik Alija Izetbegović” autora gen. Fikreta Muslimovića i dr. Selme Cikotića.

Promocija knjige održana je u Centru za kulturu u organizaciji Kantonalnog odbora SDA HNK i Asocijacije mladih SDA HNK, a promotori knjige bili su dr. Selmo Cikotić, gen. Fikret Muslimović i prof. Mustafa Spahić.

Prisutnima su se obratili i Edin Mušić, Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Haris Šabanović, predsjednik Asocijacije mladih SDA HNK.

Na samom početku prisutnima se obratio Hariš Šabanović i podijelio svoje utiske o knjizi.

“Nama je pripala ta čast da prvi radimo promociju u Mostaru i Hercegovini, da budemo nosilac te aktivnosti i to se slučajno desilo baš na ovaj datum. O knjizi neću pričati dugo, tu su promotori, ali pošto sam je pročitao proljetos izvukao sam neka tri zaključka koja ću podijeliti s vama.

Prvi zaključak je da je ovo jako bitna knjiga, historijski bitna knjiga, koja kaže ovo je lik i djelo Alije Izetbegovića i sve ono što su neki drugi zlonamjerni autori pokušali da napišu pada u vodu. Drugi zaključak je da je ovo jako bitna knjiga za moju generaciju, za one mlađe od mene koji nisu živjeli u vrijeme Alije Izetbegovića i koji susret s njegovim likom i djelom imaju samo kroz neke dokumentarce, njegovu literaturu ili nemaju susret nikako. Treće, kad sam pročitao knjigu i sam sa sobom malo razmislio, bio sam iznimno ponosan na svog predsjednika, jer u svim okolnostima koje su bile oko njega, u svim pritiscima koji su bili na njega ostao onako uspravan, čestit i danas 20 i kusur godina nakon agresije na BiH mi možemo biti ponosni i sretni jer rahmetli Alija Izetbegović nije učinio niti jednu jedinu stvar koje bi se mi danas trebali stiditi.”

[Izvor slike: Mostarski.ba]
“Šta kazati o ovome svemu. Osamdeset treće godine ja sam bio brucoš, prva godina na Mašinskom fakultetu i vjerujte samo u nekim tragovima imao sam vremena i pratio taj montirani proces koji je predsjednik rahmetli Izetbegović proživljavao u to vrijeme. Osuđen na 14 godina, i pratite sada, to je ’83. Osamdeset šeste godine već Srpska akademija nauka i umjetnosti donosi onaj svoj čuveni dokument – on u zatvoru, da bi tri godine poslije toga krenulo sa onim prvim mitingom, oni stariji koji se sjećaju od Gazimestana i tada se pali ta mašinerija. Zamolio bih da, pored ove knjige koju treba pročitati, kao dopunu ovome periodu od ’83.-’90. pročitamo knjige i Alaudina Veledara gdje je puno toga složeno. Knjige Mensuda Here i mnoge druge koji su ustvari dopuna tog historijskog perioda.

Reći ću vam ovdje jednu stvar koju rijetko izgovaram, on je moj politički idol, Alija rahmetli. Ono što se dešavalo rekao je Holbrooke u jednoj svojoj rečenici: ‘Da nije bilo Alije Izetbegovića vjerovatno ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine’.”, rekao je Edin Mušić.

“Sve velike istinske ideje, na svojim plećima, uključujući i odbranu BiH nosili su pripadnici naše Armije čiju hrabrost, umjesnost, snagu, odlučnost volju niko i ničiji vojni institut na svijetu ne može procijeniti. Ali ti vojnici dostojno svom nijetu i hrabrosti imali su dostojnog vrhovnog komandanta, predsjednika Republike BiH, u Aliji Izetbegoviću.

Ja sam o Aliji tri put u životu pisao i nikada o njemu ne mogu isto odgovoriti jer je Alija čovjek koji se nije predvidljivo ponavljao. To je izborno, iskonski, klasični mudrac, mislilac.”, rekao je prof. Mustafa Spahić.

[Izvor slike: Mostarski.ba]
Dr. Selmo Cikotić naglasio je kako mu je drago što prisutni imaju priliku da čuju tako bogata, tako dobro strukturirana i osmišljena razmišljanja “o našem predsjedniku, našoj državi, našoj sudbini, sa stanovišta prošlosti i budućnosti”.

“Knjiga ‘Mislilac i državnik Alija Izetbegović’ napisana je sa namjerom da se ništa ne dodaje ni oduzima, da se predstavi ono što je Izetbegović svojom mišlju, odnosom i idejama prema svojoj sudbini, svojoj budućnosti, prema svom narodu, svojoj vjeri bio.”, naglasio je Cikotić.

“Čast mi je što mogu da govorim o ovako značajnoj temi i velikoj ličnosti, o istinskom velikanu savremenog doba, jer koliko god mi imali te retoričke moći da iskažemo ono što znamo i osjećamo prema rahmetli predsjedniku ne nalazimo u potpunosti prave riječi da pokrijemo ono što ustvari ta ličnost jeste. On je svojim kvalitetima počastio Bošnjački narod kao i sve narode i građane Bosne i Hercegovine, počastio je čovječanstvo, jer je zaista imao takve kvalitete koje su bile vrijedne pažnje i poštovanja svih ljudi u svijetu, bez obzira da li su ga vidjeli ili s njim razgovarali.”, rekao je gen. Fikret Muslimović.

 

Mostarski.ba

OSTAVITI ODGOVOR