Obilježen Dan roza vrpce

0
[foto: mostarski.ba]

Udruženje “Novi pogled” iz Mostara organizovalo je danas obilježavanje Dana roza vrpce, humanitarne akcije kojom se želi podići svijest o raku dojke.

Na platou ispred Mepas Malla u Mostaru, članice Udruženja su sa svojim prijateljima pripremile prigodan program, te dijelili roza-vrpce, ističući na taj način važnost ranog otkrivanja i liječenja raka dojke, koji je najčešći zloćudni tumor kod žena, ali od kojeg obolijevaju i muškarci.

Dan roza vrpce održava se s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja ove opake bolesti, animiranja žena, te podizanja svijesti o redovnim pregledima i značaju pravovremenog otkrivanja bolesti. Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena i važan je javno zdravstveni problem.

Maja Memić predsjednica Udruženja “Novi pogled” je rekla da se ovaj dan svake godine obilježava pod sloganom “Nismo same imamo vas”, jer jedino zajedno u svojoj zajednici možemo raditi na poboljšanju zdravstvenih uslova za svakog oboljelog pacijenta.

“Kao i svake godine poručujemo da žene konačnu uzmu svoje zdravlje, svoje tijelo u svoje ruke, da vode brigu o svom zdravlju, da ih uputimo, da podignemo svijest, da vode računa o svom zdravlju, da redovno idu na mamografske preglede ako imaju navršenih 40 godina života, ultrazvučne preglede i ginekološke preglede. Samopregled je obavezan za sve, jer on spašava život svakoj ženi, a ako su mlađe, već od 20 godina da rade samopregled i ultrazvučni pregled”, rekla je Memić.

Karcinom dojke odnosno sva maligna oboljenja su postali globalni problem.

“Činjenica je da je evidentan porast oboljelih od karcinoma dojke. Dobna granica se spušta, svake godine apeliramo na mlađe žene. Karcinom dojke više ne poznaje starosnu dob, ne prepoznaje spol, da li je to muškarac ili žena, mi već imamo i muškaraca oboljelih od karcinoma dojke, gdje je tretman isti i operativni zahvat i određivanje toka liječenja. Naravno, i muškarci moraju raditi samopregled. Poslije naših aktivnosti svijest o važnosti samopregleda se poveća u malom procentu i pojača se spremnost žena da se pregledaju, ali to je nedovoljno”, zaključila je Memić.

 

Izvor: Mostarski.ba

OSTAVITI ODGOVOR