SC Mostar i Udruženje za Down sindrom potpisali sporazum o saradnji

0

Direktor Studenskog centra (SC) Mostar Dragan Mikulić i predsjednik Udruženja za Down sindrom Igor Ledić potpisali su danas ugovor o saradnji s ciljem shvaćanja zapošljavanja osoba s Down sindromom.

Potpisivanju je prisustvovala i Daria Delić, pripravnica u Studentskom centru Mostar, te među prvim zaposlenim osobama s sindromom Down u BiH koja nije krila oduševljenje što ima priliku raditi.

Daria Delić je među rijetkim osobama s Down sindromom koja ima mogućnosti raditi, a priliku joj je pružio SC Mostar, te je već mjesec dana njihova zaposlenica.

“Radila sam u uredu, u kuhinji, u vešeraju… Volim praviti kolače i jela, da sve počastim”, rekla je Daria.

Direktor SC Mostar je istaknuo kako je uprava Studentskog centra odlučila svake godine dolaziti u susret djeci s Down sindromom.

On je rekao da će Daria  imati sva svoja prava, lični dohodak i topli obrok.  “Ne zna koliki je taj iznos, ali je iznad prosjeka jedne federalne plaće. Ako znamo da je jedna prosječna plaća 840 KM, Daria će imati više”, rekao je Mikulić.

Predsjednik Udruženja za Down sindrom Down Igor Ledić objasnio je da je status osoba s sindrom Down u BiH jako loš, te da je ovaj sporazum veliki iskorak naprijed u njihovom zapošljavanju kao i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

 

Izvor: Mostarski.ba

OSTAVITI ODGOVOR