U Mostaru obilježen Dan mentalnog zdravlja

0

Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Mostar i Udruženje “In Spe” povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji se obilježava danas organizovali su prodajnu izložbu i Dan otvorenih vrata u prostorijama Centra za mentalno zdravlje.

Zainteresovani su imali priliku upoznati se sa ovogišnjom temom dana mentalnog zdravlja “Mentalno zdravlje na radnom mjestu” kao i kupiti slastice koje su pripremili članovi udruženja “In Spe” iz Mostara.

Psiholog u centru za mentalno zdravlje doktor Marko Romić je najavio mogućnost i potrebu proširivanja kapaciteta Centar za mentalno zdravlje.

“Centar trenutno broji preko 5000 hiljada korisnika u našem gradu, te se javila potreba za proširivanjem kapaciteta”, rekao je Romić.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine 10. oktobra.

Svjetska federacija za mentalno zdravlje pokrenula je obilježavanje ovoga dana 1992. godine s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja širom svijeta, kao i poticanja na ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju.

Prema podacima istraživanja koje je provela Evropska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA), stres na radu je drugi najčešće prijavljivani zdravstveni problem povezan s radom u Evropi.

Udruženja “In Spe” iz Mostara, djeluje pet godina s ciljem poboljšanja i humanizacije života osoba sa mentalnim problemima.

 

Mostarski.ba

OSTAVITI ODGOVOR