Večeras otvaranje izložbe „Budi dio rješenja”

0

Otvaranje izložbe pod nazivom „Budi dio riješenja/Be part of solution, autorice Vildane Hrnjić iz Prijedora održat će se večeras u 19:00 sati u galeriji Ćorovića kuće, a u sklopu druge faze Street Arts Festivala.

Riječ je o izložbi koja se sastoji od plakata o temama očuvanja vode, šuma i energije, zaštite okoline, te reciklaže. Cilj je edukacija o ovim temama, te proširenje svijesti i motivacija na djelovanje, saopćili su organizatori.

Plakate odlikuje konstantna doza minimalizma, te obavezna oblikovana tipografija na jednobojnoj pozadini, ili tipografija sa ilustracijom na pozadini ili gradijentu. Po principu:“Slika govori 1000 riječi, a slika od riječi još više.“

Vildana Hrnjić kroz dizajn serije angažiranih plakata analizira i preispituje pojam zajedničkog i individualnog (ljudskog) u kontekstu životne sredine i njenog očuvanja.Svaka individua mora da bude svjesna svog (potencijalno lošeg) uticaja na okruženje, ali i na živi svijet koji je sa nama i sa kojim smo mi u simbiozi. Kroz grafičke i likovne elemente zauzima lični stav za promjenu općeg odnosa urbanog prema prirodi, definiše problem i iz ugla mladog kreativca ukazuje na moguće rješenje.

Vildana kroz jasne slogane i poruke nastoji da na svoj način doprinese očuvanju zdrave okoline. Paleta odabranih boja asocira na realno okruženje u i na kojem je neophodno djelovati i na koji je moguće pozitivno utjecati, navodi se u saopćenju.

 

Izvor: mostarski.ba

 

 

OSTAVITI ODGOVOR