Svečana akademija povodom Nove hidžretske godine

0
[Izvor slike: Mostarski.ba]

Večeras je u Narodnom pozorištu, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar i Karađoz-begove medrese, upriličena svečana akademija povodom Nove 1439. hidžretske godine.

“Hidžra nam nudi brojne i trajne poruke za razumijevanje vjere i našega života. Hidžra pokazuje kako se za vjeru žrtvuje i život i imetak i da bez vjere ni život ni imetak ništa ne znače. Nikakvu vrijednost ne predstavlja ni zemlja, ni domovina, ni bogatstvo, ni vlast ni čast ukoliko vjere nema! Zbog toga je sve manje vrijedno i sve se to žrtvuje za vjeru! A nakon te iskrene žrtve Allah nam vrati sve.

Hidžra je univerzalna kategorija koja istinske vjernike odvraća od ponižavajuće pozicije i pognutogpredovanja pod pritiscima okruženja ili vlasti, a sa druge strane važan je faktor u širenju i prenošenju poruke Islama, odnosno izvornih islamskih naučavanja u različite dijelove svijeta.

Na kraju poštovani prisutni, neka nam hidžra bude putokaz da budemo bolji, vrijedniji, predaniji i uspješniji u ibadetu uzvišenom Allahu u odnosu prema ljudima, u učenju i studiranju, u planiranju, u svome poslu kojeg radimo, u misiji koju trebamo izvršiti i emanetu kojeg smo preuzeli.”, rekao je v.d. glavnog imama Medžlisa Mostar Dino ef. Maksumić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i mostarski muftija Salem ef. Dedović, Seid ef. Smajkić, predsjednik Medžlisa IZ Mostar, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod te predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti.

U programu su učestvovali horovi El-Kamer, El-Misbah i Karađoz-begove medrese.

 

Izvor: Mostarski.ba

OSTAVITI ODGOVOR