Da imam još par dana života…

Zamislite da radite na seminarskom radu koji morate predati naredne sedmice i dobijete poziv od svog doktora, koji vam kaže da ima još samo par dana da živite i da biste se trebali početi pripremati za ahiret. Šta biste uradili?

0

Ok, samo kažem zamisli! Neka Uzvišeni Allah zaštiti tebe i tvoje voljene, i omogući ti dug život pun zdravlja, bereketa i imana, amin!

Vratimo se našem primjeru: počinješ paničariti, zoveš prijatelje (ili objavljuješ postove za rastanak na društvenim mrežama) i tražiš da ti halale; možda ćeš uzeti abdest i početi klanjati (vjerovatno nadoknaditi one koje si izostavio). Provjeravaš novčanik i račun u banci i počinješ slati donacije na sve strane; uzimaš Kur’an – prošlo je dosta otkad si zadnji put otvorio – i počinješ puno čitati.

U cijeloj toj žurbi, pokušavaš se sjetiti da li nekome duguješ novac ili možda nekome trebaš vratiti knjigu, imajući na umu da su emanet i prava drugih ljude stvar koju ne treba uzeti zdravo za gotovo kada napuštaš ovaj svijet.

Obično dajem ovaj scenario svojim studentima i uživam u njihovim kreativnim odgovorima – šta bi se našlo na njihovoj bucket listi (listi stvari koje trebaju uraditi) u zadnjim trenucima svog života. Ne mogu osporiti da su sve gore navedene stvari važne, pogotovo udjeljivanje sadake, pošto je u Kur’anu eksplicitno to djelo navedeno kao ono koje bismo u trenutku smrti željeli da smo više radili u toku života.

Allah, dž.š., u Kur’anu kaže: I od onoga čime vas Mi opskrbljujemo udjeljujte prije nego nekom od vas smrt dođe, pa da onda rekne: “Gospodaru moj, da me još samo kratko vrijeme zadržiš, pa da milostinju udjeljujem i da dobar budem!” (Al- Munafiqun, 10)

Šta je produktivnost orijentisana ahiretu?

Postoji prešutni sporazum među studentima kojima sam zadao ovaj zadatak, da završavanje školskih zadaća, seminarskih ili bilo kakvih dunjalučkih poslova, ne ulazi u bucket list. Postoji ova dunjaluk-ahiret dihotomija koja pretpostavlja da bismo trebali razdvojiti naše dunjalučke napore od „ahiretskih“. Mislimo da moramo ILI obožavati Boga ILI studirati. Mislimo da ili trebamo tražiti Allahovo zadovoljstvo u volontiranju u islamskim organizacijama ili da radimo na našim svakodnevnim poslovima ili poslovnim poduhvatima. Međutim, to nije tačno.

Razdvajanje naših dunjalučkih ciljeva i ahiretskih aspiracija je jedan od razloga zbog kojeg naš ummet zaostaje, nakon što je bio u vodećoj poziciji u prošlosti. Ova razdvojenost utječe da se mnogi ljudi udalje od religioznosti i muslimanskih organizacija, odnosno religioznih ljudi. To je postalo i sredstvo kojim neki mladi muslimani opravdavaju svoj nerad i lijenost.

Nakon što sam upoznao Mohammeda Farrisa (CEO of ProductiveMuslim, op.a.), postao sam inspirisan da krenem pisati i dijeliti svoja razmišljanja o ovoj temi. Kao što sam naziv govori – Produktivnost orijentisana ahiretu – to je leće koje pomaže muslimanu da drži oči na ahiretu dok pomjera stopala i ruke na dunjaluku. Kada razmišljamo o smrti, normalno je da osjećamo tu snažnu želju da napravimo promjene u našim životima. Inšallah, ovaj članak će vam pomoći da uzmete tu želju i pretvorite je u korisnu energiju, koja efikasno okreće svoje točkove na ovom svijetu.

Završi sadnju drveta

Sljedeći hadis je osnova produktivnosti orijentisane ahiretu:

“Ako držiš sadnicu u svojoj ruci, a Sudnji dan je već nastupio, čak i tad, bez imalo dvoumljenja, treba da posadiš tu sadnicu.” (Albani)

Razmisli o tome na sekundu; koje slike se pojave u našoj glavi kada čujemo o početku Sudnjeg dana? Sunce izlazi sa zapada, Melek Israfil puše u rog (usput rečeno, melek je spreman na to od vremena poslanika Muhammeda a.s.), Zemlja se trese, planine se ruše…

Unatoč svemu tome, naša divna vjera nas uči da završimo sadnju tog drveta. Neko će reći: „Ali, od toga drveta niko neće jesti plodove! Neće biti nikoga da sjedi u njegovom hladu ili da uživa u njegovoj ljepoti!“ Ali islam nas podučava: uradi svoj posao. Bit će ti suđeno prema tome koliko si bio uspješan u sadnji drveća, svojoj namjeri i nećeš biti odgovoran za stvarne plodove.

Vjerovatno sada mislite: „Ok, shvatam, moram posaditi što više sadnica da se pripremim za ahiret! Ali, kakvu vrstu sjemena tražim? Gdje da počnem? Postoji li neko u historiji islama ko je nastavio saditi drveće do svog zadnjeg daha?”

Mali koraci za postizanje produktivnosti

Ovdje su neki načini kako nam pomisao na ahiret može pomoći da budemo produktivniji:

  • Kada planiraš svoj dan ili pišeš to-do listu, kreni sa najkritičnijim zadacima, znajući da možda nećeš živjeti dovoljno dugo da ih ispuniš.
  • Ako bilo koja stavka na tvom rasporedu uzrokuje da odgađaš svoje dužnosti, kao što su pet dnevnih namaza, briga o roditeljima i slično, onda nemoj pokukšavati da budeš produktivan u tim drugim stvarima, jer definitivno siješ pogrešno sjeme.
  • Kada dijeliš nešto na svojim društvenim mrežama, imaj na umu da ostavljaš svoj trag u svijetu; potrudi se da bude ispravan, a ne ponižavajući.
  • Uvijek imaj iskrenu namjeru i cilj u svojim aktivnostima. Ovo će, inšallah, pretvoriti tvoj posao, vikende, vrijeme za spavanje i odmor u ibadet.

 

Autor: dr. Mohannad Hakeem

Prijevod i obrada: HUM.ba

OSTAVITI ODGOVOR