10 životnih lekcija Alberta Ajnštajna

0

Alberta Ajnštajna već dugo smatramo genijem. Bio je teorijski fizičar, filozof, pisac, i jedan od najuticajnijih naučnika ikada.

Ajnštajn je dao ogroman doprinos naučnom svijetu, uključujući teoriju relativnosti, osnivanje relativističke kosmologije, predviđanje skretanja svjetlosti uslijed gravitacije, kvantnu teoriju atomskih čestica u pokretu, koncept energije nulte tačke…

Ajnštajn je 1921. godine dobio Nobelovu nagradu za doprinos teorijskoj fizici i otkriće zakona fotoelektričnog efekta.

Objavio je preko 300 naučnih, i više od 150 nenaučnih radova. Ajnštajn se smatra ocem moderne fizike i jednim od najuspješnijih naučnika. Pred vama je njegovih 10 životnih lekcija:

1. Pratite svoju radoznalost

Ja nisam nešto posebno talentovan. Samo sam strastveno radoznao.”

Šta zadirkuje vašu radoznalost? Šta vas najviše zanima? Praćenje vaše radoznalosti je tajna vašeg uspjeha.

2. Istrajnost je neprocjenjiva

Nisam ja naročito pametan; ja samo duže rješavam problem.

Da li ste spremni da istrajete sve dok ne stignete do svog odredišta? Kažu da se sva vrijednost poštanske marke sastoji u njenoj sposobnosti da se drži za pismo sve dok ne stigne. Budite poput poštanske marke, završite trku koju ste započeli!

3. Fokusirajte se na sadašnjost

Stara poslovica kaže da ne možemo da jašemo dva konja u isto vrijeme. Ja bih rekao, možemo da uradimo bilo šta, ali ne i sve. Naučite da budete prisutni, i predajte se onome na čemu trenutno radite. Fokusirana energija je moć. Tu leži razlika između uspjeha i neuspjeha.

4. Mašta je moćna

Mašta je sve. Ona je pregled svega zanimljivog što nadolazi. Mašta je važnija od znanja.

Da li svakodnevno koristite svoju maštu? Ajnštajn je izjavio da je mašta važnija od znanja! Vaša mašta unaprijed određuje vašu budućnost. Također je izjavio, “Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta”. Ne dopustite da vam nešto tako moćno poput mašte leži uspavano.

5. Griješite

Osoba koja nikada nije napravila grešku nije nikada pokušala nešto novo.

Nikada se ne bojte da ćete napraviti grešku. Greška nije neuspjeh. Greške vas mogu učiniti boljim, pametnijim i bržim, ako ih pravilno iskoristite. Otkrijte moć grešaka. Hoćete da uspijete? Utrostručite broj grešaka koje pravite.

6. Živite u trenutku

Nikada ne razmišljam o budućnosti. Ona dolazi dovoljno brzo.

Jedini način da učinite nešto od svoje budućnosti jeste da budete što je moguće prisutniji u “sadašnjosti”.

Ne možete da “sada” promijenite jučer ili sutra, pa je od ogromne važnosti da ono što možete uradite SADA. To je jedino vrijeme koje je bitno, jedino koje je potrebno.

7. Stvarajte vrijednost

Ne trudite se da postanete uspješni, već da budete od koristi.

Ne gubite vrijeme pokušavajući da budete uspješni, umjesto toga se trudite da stvorite vrijednost. Ako budete vrijedni, privući ćete uspjeh.

Otkrijte talente i darove koje posjedujete, i naučite kako da ih ponudite na način koji najviše odgovara drugima.

Težite tome da budete vrijedni drugima, i uspjeh će zakucati na vaša vrata.

8. Ne očekujte različite rezultate

Ludilo: rade istu stvar iznova i iznova očekujući različite rezultate.

Drugim riječima, ne možete da nastavite sa istom vrstom treninga ako želite da izgledate drugačije. Da biste promijenili život, moraćete da se promjenite do te mjere da promijenite načine na koje razmišljate.

9. Znanje dolazi sa iskustvom

Informacija nije znanje. Jedini izvor znanja je iskustvo.

Znanje proističe iz iskustva. Možete da razgovarate i razmišljate o zadatku koji je pred vama, ali razgovor će vam dati samo filozofsko razumijevanje o njemu. Uprljajte ruke i steknite iskustvo! Ne trošite vrijeme sakrivajući se iza špekulativnih informacija, idite tamo i uradite to što je potrebno. Tako se stiče neprocjenjivo znanje.

10. Naučite pravila i onda zaigrajte najbolje što možete

Morate da naučite pravila igre. A onda da zaigrate bolje od bilo kog drugog.

Jednostavno je. Postoje dvije stvari koje morate da uradite. Prva stvar koju morate da uradite jeste da naučite pravila igre koju igrate. Ne zvuči uzbudljivo, ali je od vitalnog značaja. Drugo, morate da se posvetite tako jako da neće biti nikoga ko tu igru igra bolje od vas. Ako možete da uradite ove dvije stvari – uspjeh je vaš!

 

Obrada: HUM.ba

Izvor: www.samopuzdanje.org

OSTAVITI ODGOVOR