4 džamije u Evropi na riječnim ostrvima (adama)

0
Careva džamija u Jezeru kod Jajca [Izvor slike: http://miruhbosne.com]

Često čujemo da je džamija u Bosanskoj Otoci “jedina džamija na riječnom ostrvu u Evropi”. No, u stvarnosti u samoj Evropi imaju najmanje 4 džamije na riječnim ostrvima, od kojih su 2 najstarije u Bosni.  Poredaćemo ih hronološki:

  1. Džamija Sultana Bajazida II (Careva džamija) u Jezeru kod Jajca, izgrađena 1512. godine.
    [Izvor slike: http://miruhbosne.com]
  2. Džamija u Bosanskoj Otoci kod Bosanske Krupe, izgrađena 1565. godine.
    [Izvor slike: http://miruhbosne.com]
  3. Džamija Sultana Abdulhamida II na Ada Kali (današnja Rumunija), izgrađena 1903. godine. Džamija je 1968. godine zbog izgradnje akumulacionog jezera Đerdap prebačena, zajedno sa cijelom tvrđavom, 5 km nizvodno, na riječno ostrvo Šimijan (Nova Ada Kale) kod Turnu Severina, gdje se i danas nalazi.
  4. Plava Džamija (Sankpeterburška džamija, Katedralna džamija) u Petrogradu u Rusiji, izgrađena 1913. godine, dorađena 1921. godine.

Treba spomenuti da je i Podgradska džamija (džamija na Mejdanu, džamija u Maloj čaršiji, džamija Hadži Saliha Bure, Zulfikar-kapetanova džamija i džamija Alipaše Rizvanbegovića) u Stocu, izgrađena 1733. godine, prvobitno bila izgrađena na adi između dva kraka Bregave, ali danas to više nije slučaj, jer Bregava kroz Stolac teče danas jedinstvenim tokom.

Znači, u 18. stoljeću je Bosna imala 3 džamije na adama (riječnim ostvrima), a danas samo 2. Moguće da u 18. stoljeću, pored tri bosanske, nije bilo drugih džamija u Evropi na adama.

 

7.6.2017., Tuzla

OSTAVITI ODGOVOR